Η Λέσβος ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και είναι το τρίτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Καταλαμβάνει έκταση 1.630 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η ακτογραμμή του εκτείνεται σε περίπου 370 χιλιόμετρα. Η Λέσβος βρίσκεται μπροστά στον κόλπο της Αδραμύττης σε απόσταση 5-8 μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές.

Το νησί της Λέσβου ανήκει στο Νομό Λέσβου μαζί με τα νησιά Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος και τα νησάκια γύρω από αυτά στα βόρεια. Υπάρχουν δύο κόλποι: ο κόλπος της Γέρας και της Καλλονής στα νότια, ενώ μια πληθώρα όρμων και ακρωτηρίων τον περιβάλλουν περιμετρικά.

Στα ορεινά υπάρχουν χείμαρροι που διασχίζουν τις πεδιάδες: ο Τσικνέας στα βόρεια, ο Τσιχλεώτας στα δυτικά, ο Μυλοπόταμος στο κεντρικό και ο Σεντούντας, ο Αλμυροπόταμος στα νότια.

Η δυτική Λέσβος σε σύγκριση με την υπόλοιπη είναι άγονη με εξαίρεση τα μικρά πράσινα μπαλώματα, αλλά το ανατολικό και κεντρικό τμήμα του νησιού είναι γεμάτο από ελαιώνες (11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα), δάση από πεύκα, καστανιές, βελανιδιές, βράκα και πλατάνια. Επίσης, η λεσβιακή ύπαιθρος καλύπτεται από ατελείωτη ποικιλία βοτάνων και αρωματικών φυτών. Γενικά η χλωρίδα είναι εξαιρετικά πλούσια.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι αξίζει να προσέξουμε και τη χλωρίδα και την πανίδα της θάλασσας. Το κλίμα της Λέσβου είναι ήπιο και υγιεινό: ο χειμώνας είναι ζεστός και ο ήλιος λάμπει όλες τις εποχές του χρόνου. Οι βροχοπτώσεις – με καταγεγραμμένο μέγιστο ύψος τον Δεκέμβριο και ελάχιστο τον Ιούλιο – συμβάλλουν θετικά στη γονιμότητα της γης. Ο χειμώνας είναι ήπιος και το φαινόμενο της χιονόπτωσης σπάνιο – με εξαίρεση τα ορεινά. Επίσης, ισχυροί άνεμοι πνέουν ιδιαίτερα την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου – τη λεγόμενη περίοδο των «μελτεμίων του Αιγαίου».

Λέσβος» πληθυσμός είναι περίπου 100.000 κάτοικοι και η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα του νησιού και του Νομού Λέσβου. Επίσης, η Μυτιλήνη είναι το διοικητικό κέντρο του Υπουργείου Αιγαίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Λέσβος φημίζεται για τα αγνά προϊόντα που παράγει. Το ούζο, το παρθένο ελαιόλαδο, προέρχεται από το πιο αγνό και ευλογημένο δέντρο, την ελιά, που μπορείτε να δείτε σε οποιοδήποτε μέρος του νησιού. Οι ντόπιοι εργάζονται ατελείωτες ώρες για να μαζέψουν τις ελιές, για να παράγουν την εξαιρετική παρθένα ελιά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως «λαδοτύρι» είναι γνωστά σε όλη τη χώρα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η Λέσβος είναι το τέλειο νησί που συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Ήρεμη και ζωηρή. Είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογένειες, αλλά και για όσους τους αρέσει περισσότερο η μοναχική ζωή και η περιπέτεια. Μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορα θαλάσσια σπορ, να απολαύσετε τον ήλιο και να χαλαρώσετε ξαπλωμένοι σε μια παραλία.

Για όσους αγαπούν την παρατήρηση πουλιών, ήδη δεκάδες σπάνια μεταναστευτικά και μη σας προσκαλούν να θαυμάσετε. Σπάνια ήδη φυτά και λουλούδια, καθώς και είδη αμφιβίων ζουν και αναπτύσσονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Μην σπαταλάς χρόνο! Ξεκινήστε τώρα για να έρθετε στο όμορφο νησί της Λέσβου.

Σε περιμένουμε.